Ionut Stoica

Programator PHP / Frontend developer / Pasionat de Electronica Auto
25Mar

Adio Micro$soft, adio Windows

Posted by Ionut General, Hobby 2 Comments

Dupa 4 ani de folosit in paralel Windows si Linux, si dupa multele probleme avute cu sistemul de la Micro$oft am ajuns sa renunt definitiv la acest minunat sistem de operare.

Lovitura de gratie a fost data de upgrade-ul de memorie si faptul ca nu suport Win7 x64 (l-am avut o perioada ca trial si se misca execrabil), cat si faptul ca Win 7 x32 se incapatana sa nu ma lase sa scriu un nou sector de boot pentru PAE (Physical Address Extension).

Am totusi cateva softuri dupa care “plang”:
– Adobe photoshop CS3 (alternativa ar fi CS5, care este suportat fully de WINE, dar nu am licenta pentru el si perioada demo este limitata 😀 ).
– Bascom AVR (functioneaza cu Wine, dar nu-mi vede driverul programatorului, deci e bun doar sa fac hex-urile, nu sa le si scriu in uC).
– Winamp.

Poate mai sunt si altele, dar pe moment nu imi vin in minte.
Am inlocuit:
Winamp -> Rhythmbox / Banshee music player
Yahoo Messenger & Windows live Messenger -> Pidgin
WinSCP3 -> Filezilla
Microsoft office -> Libre Office 3
Adobe photoshop -> GIMP

Comments(2)
 • Sava Cezar
  May 17, 2012 at 10:24 am,  Reply

  Buna prietene.Pentru inceput tin sa te critic pe buna dreptate pentru ca ai trecut pe linux pentru ca dupa cum spuneai si tu ca ai renuntat la o mare parte de programe foarte necesare tie.Eu sunt un foarte mare pasionat de sisteme de operate cu diferite interfete si utilitare, multi ani la rind am cautat un sistem de operare care sa imi indeplineasca toate necesitatile si sa aiba o interfata cu un aspect placut si sa nu primesc erori sau sa se ingreuneze dupa instalarea si dezinstalarea de programe, in cele din urma am gasit Mac os x pe care lau modificat de altii Hckeri sa mearga instalat pe calculatoare cu procesor intel dupa care miam cumparat o placa de sunte pe usb pentru ca nu exista driver pentru placa mea de sunet in Mac os x si in cele din urma am un Hachintosh care inlocuieste cu succes un MacPro cumparat cu 7000 ron de la Apple si sunt foarte multumit de el.AVANTAJE.Gasesc aproape orice program care este de windows si pentru mac cu exceptia lui Bsplayer si winamp dar sunt programe mult mai evoluate care inlocuiesc sau le pot rula cu programul CrossOver pentru mac care este un fel de wine din linux dar mult mai evoluat. Suita de Photoshop si multe alte programe futuristice pentru mac se gasesc am si linie de comanda cu help si pot alege sa porneasca chear o mie de programele in startul fara sa simt ca se incetineste vreun pic din viteza INSTALAREA si DEZINSTALAREA programelor este foarte simpla pentru ca majoritatea sunt portable, doar programele mari cuma ar fi Photoshop mai are un help dupa care te invata cum sa dezinstalezi si toate pluginurile pe care le-ai avut instalate si dupa dezinstalare sistemul merge la vel de repede ca intotdeuna.si multe alte mari facilitati pe care nu le mai scriu aici.Asta este varianta mea pe care ti-o ofer si tie daca vrei sa renunti la windows.Cel putin eu am sa mai instalez o data windows pe 6 sau pe 10 iunie cind sar spune ca apare o varinta a windowsului 8 si daca vad ca iar nu are obisnuitul Start al windowsului sincer il uit definitiv pentru ce noi nu avem tableta ca sa rulam un windows de tableta fara Start si cu butane gigant.

 • Ionut
  May 17, 2012 at 10:47 am,  Reply

  Salut Cezar,
  Iti respect decizia de a trece pe MAC, insa eu prefer linuxul. Intr-un final am reusit sa rezolv si cu PS-ul, plus ca pentru PS am si o masina virtuala in care ruleaza perfect.

  Bascom AVR ruleaza perfect cu WINE, deci nu a mai ramas nici un soft dupa care sa plang.
  Softurile le scriam oricum cu AVR-DUDE, care este suportat perfect de linux. MAC OS nu stiu daca are suport pentru chip-urile pe care le programez zilnic.

  So… dupa mine singurul sistem de operare acceptabil ramane Linux (Debian).

  Toate cele bune,
  Ionut.

Leave a comment

Your email address will not be published.Field is required

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 Previous  All works Next